...from the pit!

Szeretjük a zenét. A kiforrott, érett kemény zenét meg még jobban is. Műkedvelők vagyunk, akik ugyan zenélgetnek/zenélgettek, de annyira szeretjük megélni a különféle impulzusokat, hogy elkezdtük rögzíteni ezeket a zenei behatásokat a közös sörözéseken kívül is. Van köztünk zsurnaliszta, sokat próbált blogger, és lelkes amatőr egyaránt. Nagyra értékeljük, ha valaki elhivatott, szorgalmas, ráadásul tehetséges zenész is. Van, hogy működik, de van hogy ez mind kevés. Nem hatlövetű megmondóemberek akarunk lenni, akik ítélkeznek. Ám annyira sokféle minőségű és stílusú zene közül választhatunk már, annyira sokszínű akár csak a hazai felhozatal is, hogy úgy döntöttük, kendőzetlenül leírjuk, miről mit gondolunk, miközben látjuk, halljuk, amikor koncertre megyünk, posztolják a pofánkba heti szinten újra meg újra stb. Mindezt pártatlanul, elfogulatlanul, a legjobb szándékkal. Ha nem tetszik, kommentelsz, nem olvasod.

Friss topikok

  • Julian P.: Gergő! Mondtam már, hogy úgy írsz a koncertekről, mint ha egy pohár bort kóstolgatnál? Jó lesz ez!... (2014.04.10. 19:22) Grizzly koncert – Showbarlang

Nagy sötét zúzás - Triptykon: Melana Chasmata kritika

2014.05.14. 17:02 Julian P.

Thomas Gabriel „Warrior” Fischer az extrém metál egyik élő legendája. A Hellhammer és a Celtic Frost frontembereként ott volt a death és black metal alapköveinek letételekor a nyolcvanas években, és az óta is hitelesen képviseli kemény zene sötétebb oldalát. Egy kezemen meg tudom számolni azokat a metál előadókat, akik nem válnak röhejessé, amikor pandamacinak festik magukat a színpadon. A svájci úriember az egyik. A szemöldökig behúzott sapka/könnyes fekete monokli kombó nála ugyanolyan legitim színpadkellék, mint a szerzetes csuha volt az egykori Candlemass frontember, Messiah Marcolin esetében. Nem véletlenül említem meg a svéd doom legendát. Fischer legújabb bandáját, a Triptykont hallgatva elsőre az ugrott be, hogy ilyen lehet, amikor a Candlemass és a Slayer törvénytelen szerelemgyermeket nemzenek.

Triptykon-Melana-Chasmata.jpg

A legújabb korong, a Melana Chasmata címet kapta, ami görögül kb. annyit tesz, hogy nagy sötét űr. Fischer azt állítja, mély depresszióból segített kimászni neki a lemez megírása, szóval igen, az album sötét, depresszív, okkult témákat dolgoz fel. Házibuliban, szülinapi rendezvényen nem ideális háttérzene. A művészi önkifejezésnek azonban ez is a része, az élet nem mindig vidámság, móka és kacagás, szabad reflektálni olyan negatív témákra is, mint a halál, szenvedés, depresszió stb. Nem kell szeretni, de el lehet fogadni, hogy van ilyen is. Erről ennyit.

Műfajilag az album a doom-death-thrash vonalon mozog, némi gótikus beütéssel, de mivel ez elég idiótán hangzik, maradjunk annyiban, hogy aki szereti az erőteljes, lendületes, de mindeközben koromsötét atmoszférájú metál muzsikát, és az extrém énekstílustól sem riad vissza, az új Triptykon korongot is élvezni fogja, az első hangjegytől az utolsóig. Nem titok, hogy Fischer úr az ötvenedik x-et tapossa, de a legtöbb hasonló korú zenésztársához képest nála nyoma sincs a kiöregedésnek, sőt, a lemezen végig az érezhető, hogy egy kiforrott zenész műve. Minden a helyén van, az ötszáz kilós riffek, a thrashes tekerések, a túlvilági szólók és Fischer változatos énektémái, mindez átitatva tisztességes adag doom metállal. Igaz, Fischer néha engedi kibontakozni fiatal zenésztársait, de a hangsúly a hangulaton van, ami koherensen sötét, csak az árnyalat változik. Az Aurorae c. szerzemény pl. felemelő gitártémájával már-már beenged némi fénysugarat, de csak azért, hogy a következő, Demon Pact c. nótában még nagyobbat üssön a pokol bugyraiba történő alámerülés, ahol Fischer utánozhatatlan orgánummal ordítja acsarogva, hogy „az irigység máglyáján” hamvasztják a csontjait. Hatásos cucc.

A csúcspontot számomra a Boleskine House címet viselő második nóta jelenti. A hat láb mélyre hangolt gitárok szaggatását és Fischer kántálását/hörgését gyönyörűen ellenpontozza a lágy női énekhang és az érzelmes szóló a végén. A Breathing pedig jó példa arra, hogy a Triptykonra nem csak merengeni, de egy jó kiadósat headbangelni is lehet. 

A Melana Chasmata kiforrott, a maga műfajában kiemelkedő lemez, egy pályája csúcsán lévő metálzenésztől. Előkelő helyen szerepel majd az év végi top 10-es listákon. (Az enyémen legalábbis biztosan.)

 

Jár a 9 pont a tízből.

 

U.i.: Biztos van, akinek feltűnt, hogy a borítót az a bizonyos H. R. Giger festette, akinek a nevéhez sok más mellett az Alien dizájnja is fűződik. Giger épp a napokban hunyt el. R.I.P.

A bejegyzés trackback címe:

https://thepit.blog.hu/api/trackback/id/tr816163367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása