...from the pit!

Szeretjük a zenét. A kiforrott, érett kemény zenét meg még jobban is. Műkedvelők vagyunk, akik ugyan zenélgetnek/zenélgettek, de annyira szeretjük megélni a különféle impulzusokat, hogy elkezdtük rögzíteni ezeket a zenei behatásokat a közös sörözéseken kívül is. Van köztünk zsurnaliszta, sokat próbált blogger, és lelkes amatőr egyaránt. Nagyra értékeljük, ha valaki elhivatott, szorgalmas, ráadásul tehetséges zenész is. Van, hogy működik, de van hogy ez mind kevés. Nem hatlövetű megmondóemberek akarunk lenni, akik ítélkeznek. Ám annyira sokféle minőségű és stílusú zene közül választhatunk már, annyira sokszínű akár csak a hazai felhozatal is, hogy úgy döntöttük, kendőzetlenül leírjuk, miről mit gondolunk, miközben látjuk, halljuk, amikor koncertre megyünk, posztolják a pofánkba heti szinten újra meg újra stb. Mindezt pártatlanul, elfogulatlanul, a legjobb szándékkal. Ha nem tetszik, kommentelsz, nem olvasod.

Friss topikok

  • Julian P.: Gergő! Mondtam már, hogy úgy írsz a koncertekről, mint ha egy pohár bort kóstolgatnál? Jó lesz ez!... (2014.04.10. 19:22) Grizzly koncert – Showbarlang

Scott Kelly az A38-on

2014.05.09. 11:05 demisec

Szeretjük a hajót. Mindenki tudja, hogy Európa egyik legjobb szórakozóhelye, ráadásul itthon verhetetlen hangosításban és a marginálisabb, de annál fontosabb zenész-egyéniségek fölvonultatásában. Scott Kellyt bizonyára a legtöbb olvasónak nem kell bemutatni. A börtönviselt fizimiskával megáldott, karizmatikus, szanaszétvarrt fogatlan frontembere a Neurosisnak már nem fiatal. Megőszült, megpocakosodott, de ez a budapesti koncertje, maroknyi közönség előtt is bizonyította, hogy minimál akusztikus zenével is képes hangulatot teremteni, bárhol a világon. Nem rég fejezte be európai turnéját, melynek két felvonásos hazai állomásán mi is jelen voltunk.

Nem egy első randis, Valentin napozós produkció egy Scott Kelly este. Habár azt mondtam akusztikus koncert, ettől még nem meghitt, még kevésbé megnyugtató zene. Sokkal inkább melankólikus, depresszív, melyet finoman kísér az anyazenekar mélysötét, lehúzós árnya. Merthogy nem csak Mr. Kelly képviseli a színpadon a Neurosist, hanem Noah Landis is, aki experimentális gitár, illetve billentyű játékkal toldotta meg az este hangulatát. A kísérő gitárosról nem is érdemes beszélni, sokat nem köszönhettünk neki a koncert ideje alatt.

A dalok a hangulatról szóltak, a magánéleti inspirációk, szerelmek, félelmek, frusztrációk a felkonfok nélkül is azonnal tapinthatók voltak. Volt monotónia, volt lehangoltság is, voltak néha kicsit üresebb szakaszok, de az előadó hiteles orgánuma, kisugárzása, autentikus előadásmódja képes volt megtölteni a zenét egyfajta plusszal. Persze régi klisé, hogy a rosszéletű rockerek sokkal hitelesebben tudják hozni az érzelmes líraiságot. Scott Kelly teljesen puritán előadása speciális, amerikai országúti, vagabond életérzés formájában elevenedett meg. És ez az életérzés izgalmas volt. A zenész még a fénytechnikát is nyomatékosan leállíttatta, mondván, ez egy egyszerű zene, nem igényel semmiféle öncélú ornamentikát; de Landis effektjei, közjátékai azért sokat segítettek, hogy az érdeklődés végig fönn maradjon és az adott hangulat teljesen ki tudjon bontakozni a dalokban. És valóban így volt jó, ahogy. Szépen szólt az új Eternal Midnight, jó volt a híres We lett he hell come is, ahogy a többi dal is izgalmasan szólt. Közvetlen és szívből jövő fellépés egy morcos embertől. Különleges koncert volt.

Koncert: 5-6

A bejegyzés trackback címe:

https://thepit.blog.hu/api/trackback/id/tr26142000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása